Gå direkt till innehållet

Perioden med UV-strålning pågår, kom ihåg att skydda din hud

Skugga, kläder och kräm är de bästa skydden mot solens ultravioletta strålning, dvs. UV-strålningen. Med tillräckligt skydd skulle 90–95 procent av melanomfallen kunna förhindras.

Perioden med UV-strålning, dvs. tiden då huden kan bli röd eller brännas i solen, pågår. Det är skäl att skydda sig mot solen när UV-indexet är 3 eller högre. Prognosen för UV-indexet kan kontrolleras på Meteorologiska institutets webbplats .

UV-index som överskrider skyddsnivå 3 mäts i södra Finland redan i slutet av mars och förekommer ännu i mitten av september. UV-index 3 överskrids i hela landet sommartid cirka kl. 10–17.

”Även när det är molnigt och svalt väder kan man bränna sig, eftersom de tunna övre molnen inte just dämpar UV-strålningen och UV-strålningen inte känns på huden”, påminner Kaisa Lakkala, forskare vid Meteorologiska institutet.

Huden glömmer inte den UV-strålning den utsatts för, utan effekterna av strålningen samlas i hudens minne under hela livet. Därför är det skäl att undvika UV-strålning eller skydda sig mot UV-strålning även när omedelbar risk för att bränna sig inte föreligger. Det bästa skyddet mot solens strålning är skugga, kläder och solkräm. Det är särskilt viktigt att barn och unga skyddas. Förutom huden är ögonen känsliga för UV-strålning.

Melanom är betydligt vanligare hos högt utbildade

Varje dag får cirka fem finländare en melanomdiagnos. År 2019 insjuknade cirka 1 800 finländare i melanom: cirka 940 män och cirka 870 kvinnor.

Melanom är en cancerform som drabbar utbildade: melanom är till och med 65 procent vanligare bland högskoleutbildade än bland personer med enbart grundskoleutbildning. Detta accentueras bland personer under 55 år, där skillnaden är dubbelt så stor.

”Detta kan bero på att högskoleutbildade personer visar sina hudförändringar för läkare i högre grad än personer med lägre utbildning”, förmodar Karri Seppä, specialforskare vid Finlands Cancerregister. ”Det är också troligt att de högt utbildade har råd att resa till söderns sol oftare. Solsemestrar under vilka man på kort tid får en stor dos UV-strålning utgör en stor risk för melanom.”

Tillräckligt skydd mot UV-strålning skulle kunna förhindra 90–95 procent av melanomfallen. Risken att insjukna är särskilt stor hos ljushyade människor som bränner sig lätt.

Melanom är den cancerform som ökar snabbast i västvärlden. Den ökar i Finland med cirka sex procent per år när det gäller både kvinnor och män. En del av ökningen förklaras av att befolkningen åldras, vilket ökar insjuknandet i alla cancerformer, men även den åldersstandardiserade tillväxten bland män är över fyra procent, hos kvinnor nästan fem procent per år.

Melanom är den farligaste formen av hudcancer eftersom den sprids snabbt och skickar metastaser. Hudmelanom utvecklas vanligen i huden på kroppen eller extremiteterna. Melanom uppkommer ofta som ett nytt födelsemärke eller en hudförändring. Endast en tredjedel utvecklas ur ett befintligt födelsemärke.

Även antalet insjuknade i andra former av hudcancer, såsom spinocellulär cancer och basalcellscancer, ökar snabbt.

En fjärdedel av finländarna upplever att de exponeras för mycket UV-strålning

Enligt en enkät som Strålsäkerhetscentralen (STUK) lät göra i oktober 2020 upplever över en fjärdedel av finländarna (27 procent) att de exponeras för UV-strålning i sin egen livsmiljö i ganska stor eller mycket stor utsträckning. Personer under 45 år exponeras mest för UV-strålning när de tillbringar tid utomhus till exempel i parker och på terrasser, medan äldre personer exponeras för UV-strålning på fritidsarbete, till exempel under trädgårdsarbete. Naturintressen och i synnerhet i yngre åldersgrupper även motion utomhus utgör betydande källor för exponering.

Upp till hälften av kvinnorna i åldern 15–25 år solbadar på badstränder eller i parker, medan det är mindre populärt att sola i äldre åldersgrupper och bland män.

”Den senaste sommarens frilufts- och terrasstrend torde fortsätta även den här sommaren. Även om alla säkert redan är trötta på att följa olika begränsningar och rekommendationer, lönar det sig ändå att ta hand om sin hud och skydda den mot att brännas”, uppmanar Anne Höytö, specialsakkunnig vid STUK.

Av finländarna uppger 39 procent att de tycker om att ha en lätt solbränna sommartid, men nästan lika många (32 procent) bryr sig inte om solbränna. Nästan en fjärdedel vill undvika solbränna på grund av cancerrisken, men fem procent vill se solbrända ut året runt.

”Hos en del av finländarna straffar sig strävan efter solbränna i form av bränd hud, eftersom 23 procent av finländarna uppger att de har bränt sin hud minst en gång per år under de senaste fem åren. Det är bra att komma ihåg att solbränna är ett tecken på hudskador, inte på hälsa”, konstaterar Anne Höytö.

Av finländarna uppger 42 procent att de alltid skyddar sig mot solen. Den mest betydande orsaken till att inte skydda sig är att man tror att man inte kommer att vara ute så länge att huden skulle brännas. Den näst vanligaste orsaken till att man inte skyddar sig är glömska då man har bråttom att komma i väg. En del tycker inte om att använda solkräm eller skyddskläder.

”Den här sommaren vill STUK påminna i synnerhet ungdomar om många enkla sätt att skydda sig genom kampanjen #Suniho. Man kan minska sin egen exponering till exempel genom att hålla sig i skuggan mitt på dagen, genom att bära hatt, skjorta och solglasögon samt genom att applicera solkräm på bara hudområden”, säger Anne Höytö.

Mer information:

Meteorologiska institutet
Forskare Kaisa Lakkala, tfn 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi
Meteorologiska institutets UVI-tjänst: https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/uv-index
UV-strålning och -index (på finska): https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily

Cancerorganisationerna
Specialforskare Karri Seppä, tfn 050 441 8556

UV-strålning och cancerrisk https://www.utancancer.fi/kann-till-cancerriskerna/solen/

Strålsäkerhetscentralen
Specialexpert Anne Höytö, tfn 09 759 88305, anne.hoyto(at)stuk.fi
Strålsäkerhetscentralens telefonnummer för mediekontakt: 010 850 4761

https://www.stuk.fi/web/sv/teman/uv-stralning-sol-och-solarium